Vrei sa stii cat costa un proiect de casa?
7 martie 2017
Este nevoie de verificator pentru case?
7 martie 2017
Vezi tot

Cine este interesat de situatia juridica a unui imobil gaseste informatiile de care are nevoie in orice extras de carte funciara.
Acesta este eliberat de Oficiile locale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, care tin evidentele fiecarui imobil prin atribuirea unui identificator unic numit numar cadastral. Astfel aflam ca evidenta imobilului este tinuta nu prin numele proprietarului, ci prin numarul cadastral unic.

Extrasul de carte funciara este disponibil oricui.
Orice poate depune o cerere pentru obtinerea unui extras de carte funciara, asa cum prevede Legea Cadastrului si Publicitatii Imobiliare nr. 7/1996, republicata, “orice persoana poate cerceta cartea funciara si celelalte evidente care alcatuiesc registrul cadastral de publicitate imobiliara, cu exceptia evidentelor ce privesc securitatea nationala”. La cerere se poate elibera un extras de carte funciara, copii certificate conform cu originalul de pe cartile funciare si planuri, fara a cere acceptul proprietarului imobilului.

Cum se obtine un extras de carte funciara?
Teoretic simplu: trebuie sa se depuna la Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara din raza teritoriala a imobilului, o cere tip in care se va mentiona numarul cadastral si numarul de carte funciara, precum si adresa unde se afla imobilului. Pe langa cererea tip trebuie adusa si dovada achitarii tarifului aferent acestui serviciu. Impreuna cu aceste acte trebuie sa aveti la dumneavoastra, obligatoriu, o copie dupa cartea de identitate a celui care depune cererea. Fiecare extras de carte funciara pentru informare costa 20 lei si se elibereaza in 3 zile lucratoare. Exista si posibilitatea de a-l obtine mai repede, la urgenta, platind o taxa suplimentara.

Parte cea mai grea incepe cand ajungeti la Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara din raza teritoriala a imobilului. O sa gasiti acolo una sau doua cozi. Fiti sigur ca acolo unde coada este mai mare trebuie sa va asezati si dumneavoastra. Din experienta o sa petreceti acolo minim 2 ore. Iar daca ati gresit sau uitat ceva atunci timpul petrecut acolo se va lungi.

Unde aveti nevoie de extrasul de carte funciara?
Daca vreti sa obtineti de la primarie un certificat de urbanism o sa aveti nevoie, pe langa alte acte, de un extras de carte funciara. Deci pentru a obtine autorizatia de construire o sa fiti nevoiti sa obtineti mai intai extrasul de carte funciara. Daca sunteti interesat de obtinerea autorizatiei de construire pentru inchiderea unui balcon sau terase, o sa aveti nevoie de acelasi extras de carte funciara.

Pentru obtinerea autorizatiei de construire pentru inchiderea balconului sau terasei aveti de urmat aceeasi pasi. Chiar daca inchiderea balconului este un lucru mult mai simplu decat constructia unei case, pentru obtinerea autorizatie de construire aveti de facut aceleasi demersuri legale, deci si obtinerea unui extras de carte funciara.