Cum vor arăta malurile Dambovitei

12 Birouri „de vis”
7 martie 2017
Autorizatie pentru inchiderea balconului
7 martie 2017
Vezi tot
Arhitecţii vor să reconstituie două poduri celebre cândva în Bucureşti, în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană, prin care zona centrală va fi complet reorganizată. Început în urmă cu trei ani, proiectul va fi pus în practică cel mai devreme la mijlocul lui 2014.


Bucureştenii se vor putea plimba pe malurile Dâmboviţei la fel cum se plimbă turiştii pe malurile Tamisei la Londra sau pe malurile Senei la Paris. Planul de reorganizare a centrului istoric pe care Primara Capitalei vrea să-l pună în practică, aflat în prezent în faza de realizare a studiului de fezabilitate şi al celui tehnic, arată că malurile Dâmboviţei dintre Izvor şi Piaţa Unirii vor fi complet schimbate, iar pietonii vor putea traversa râurile pe Podul Calicilor şi pe Podul Mihai Vodă.


Pietonii vor putea circula pe două trotuare mai largi cu aproape 2,5 metri decât cele actuale. “Este o idee de reintegrare a Dâmboviţei în circuitul urban la fel cum au fost reintegrate şi alte râuri din alte capitale europene, şi aici mă refer la Tamisa, Sena şi Vinea”, a spus Mario Kuibuş, directorul firmei Re -Act, care coordonează Planul Integrat de Dezvoltare Urbană.


“Proiectul va fi demarat posibil după ce noi vom preda o ultima fază din cadru PIDU ca proiect de executie. După cum merg lucrurile undeva pe la jumătatea anului viitor. Abia de atunci încolo se poate organiza licitaţie pe execuţie pentru proiectul nostru”, a spus arhitectul.


Trotuarele situate de o parte şi de alta a râului Dâmboviţa vor fi mărite prin amplasarea unei console metalice care “va tăia” din râu. Pe malul râului vor fi puse nişte jardiniere cu caprifoi, o plantă care să rămână cât mai mult timp verde. Spaţiile de la mal vor fi mobilate cu bănci comode pe care bucureştenii să poată sta relaxaţi.
 

“Rialto” de Bucureşti
Proiectul prevede construirea unui prim pod peste Dâmboviţa în apropierea Bisericii Mihai Vodă, pod care va fi acoperit şi care se vrea a fi un loc de întâlnire şi în acelaşi timp un loc unde bucureştenii să-şi facă cumpărăturile. “Va curpinde cafenele, dar şi magazinaşe. Va fi asemeni podului Rialto din Veneţia”, precizează arhitectul.


De pe noul pod bucureştenii vor avea o imagine completă a Parcului Izvor, dar şi a apusului de soare, mai spune arhitectul. “De fapt, podul a existat înainte de demolarea zonei pentru construirea Casei Poporului. A existat un pod numit Mihai Vodă în apropierea bisericii cu acelaşi nume amplasate pe deal”, a precizat arhitectul.
Un alt pod care va fi construit va fi cel al Calicilor, care altădată făcea legătura dintre centrul vechi al Bucureştilor şi mahalelor de la marginea oraşului.
 

Parcul Izvor cu mai multe străzi
În cadrul aceluiaşi proiect va fi şi transformat şi Podul Izvor astfel încât să amintească cât de cât de ansamblul caselor şi al Mănăstirii Mihai Vodă, din care astăzi a mai rămas doar biserica cu acelaşi nume ascunsă între blocuri. “Parcul va avea mai multe alei decât în prezent, alei denumite după vechile străzi aşa cum au existat înainte de construirea Casei Poporului. Va fi o masă verde, dar în locul unde exista mănăstirea va fi amenajat un deal ca un fel de memorial al vechiului ansamblu de case care a existat în zonă, un loc unde vor avea loc expoziţii pentru bucureşteni”, a mai spus arhitectul.
Costul estimativ pentru promenada Dâmboviţa este de 4.596.465 euro.

Sursa: http://www.gandul.info