Vrei sa stii cat costa un proiect de casa?
7 martie 2017
Vezi tot
In momentul in care ne gandim sa ne facem o casa vrem ca aceasta sa fie casa visurilor noastre. Este locul unde ne vom petrece mare parte din timp, vrem sa ne satisfaca toate cerintele si sa fie “a noastra”. Acesta este startul proiectului nostru: visul. Acum, urmatorul pas este cum facem acest vis sa devina realitate.
In primul rand ne trebuie un proiect de casa. Acest lucru incepe odata cu prima discutie avuta cu un specialist: cu arhitectul. Cu cunostintele acestuia in domeniul designului si constructiei, ne poate propune alternative si optiuni la care nu ne-am fi gandit niciodata. Acum este momentul in care apare intrebarea: care este bugetul de care dispunem pentru a realiza proiectul de casa.
Tarifele minime si maxime pentru realizarea proiectului sunt foarte bine trasate prin Ordinul Arhitectilor din Romania. Onoraiul este in functie de destinatia si suprafata cladirii, si este reglementat prin metodologia de calcul al onorariilor in proiectare aprobat de catre MLPAT, in anul 1994, preluat si de catre Ordinul Arhitectilor din Romania. Sunt adoptate aceleasi cote procentuale din valoare de investitie estimata, care variaza intre 2,7% si 9,7% din aceasta valoare.
Si astfel am aflat cat costa un proiect de casa: intre 3% si 6% din costul investitiei. Spre exemplu, daca avem un buget de 50.000 de euro, trebuie sa stim ca proiectul case va costa intre 1.500 si 3.000 de euro. In functie de preferintele noastre, ale beneficiarului, putem solicita doar documentatia obligatorie pana in momentul obtinerii Autorizatiei de Construire sau un proiect cu detalii de executie. In functie de aceste cerinte se atinge minumul sau maximum pretului prezentat mai sus.
Modul in care un architect isi stabileste onorariul poate fi confuz pentru un beneficiar. Pretul unui proiect de casa poate fi exprimat in mai multe feluri, astfel: procent din valaorea totala a investitie, pret pe metrul patrat aplicat pe suprafata desfasurata construita sau chiar un pret fix, per proiect. Pretul proiectului unei case poate varia in functie de mai multi factori, ca: amplasamentul unde se va construi, de situatia juridica si reglementarile zonei, precum si de natura serviciilor, cat mai bine adaptate nevoilor beneficiarului. Trebuie sa stim faptul ca arhitectul se afla intr-o colaborare permanenta cu beneficiarul, pana cand acesta va fi multumit de proiect. In cazul in care ii vom solicita arhitectului sa supervizeze derularea constuctiei, acesta va tine legatura si cu constructorul.
Scopul acestui articol a fost de a ne face o idee de cat costa un proiect de casa, iar raspunsul la aceasta intrebare este: intre 3% si 6% din valoare investitiei.
Daca sunteti in cautarea unei firme pentru a realiza proiectul de casa, ArhiProPub va sta la dispozitie cu personal specializat, care va rezolva orice cerinta a dumneavoasta. Deoarece colaborarea client-beneficiar este cea mai importanta, va asiguram ca o sa primiti toata atentia noastra pentru a va construi casa visurilor. Ne puteti contacta la unul din telefoanele 0763.67.55.28 / 0784.880.338, pe e-mail la adresa: office@arhipropub.ro sau completand formularul din sectiunea Contact.